Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > 2019: Betekintés

2019: Betekintés

2018-12-12

Újabb évet zárunk, ám a pihenés előtt jöjjön némi betekintés 2019-be! Sok könyvön dolgozunk már, így emiatt az első félévünkből elég sok címet le tudunk leplezni most.

Tavaly ilyenkor, amikor 2017 legvégén voltunk és 2018 elé néztünk, reménykedő hangulatban voltunk. Egyrészt "letudtuk" az Alexandra csődjével járó piaci felfordulást, másrészt nagyon sok adaptációs könyvünk volt tervben, ami óriási segítséget jelentett abban a nehéz időszakban. Most visszatekintve úgy látjuk, hogy a szerencse ezúttal mellénk állt, hiszen ezeknek a többsége jól sikerült, és ennek köszönhetően az év hátralévő részében is el tudtunk jutni új olvasókhoz, szélesítve a palettánkat. Erre tervezünk építeni 2019-ben: a ránk jellemző műfajokon belül maradunk, de újabb és újabb szegmensekre fókuszálunk, tovább színesítve a könyveink választékát.

Az első félévben két új szerzőnk már biztosan lesz, talán több is. Várhatóan a Könyvfesztiválon fog debütálni S.A. Chakraborty, akinek a Bronzváros (The City Of Brass) című könyve egy vallási és politikai intrikákkal teli utazás a 18. századi Közel-Kelet mitologikus világába, ahol egy mágikus képességekkel rendelkező lány váratlanul dzsinnek, ifritek és más földöntúli lények kereszttüzében találja magát. Ennek hatására útnak indul Daevabadba, az elvileg csak mesékben létező bronzvárosba, hogy felfedezze ezt az új világot és saját múltját. Mi műfaji szempontból epikus fantasyként kezeljük a könyvet, ami telis tele van mágikus lényekkel és szebbnél szebb helyekkel, ugyanakkor nincs híja erőszakos jeleneteknek sem, szóval mindenképp felnőtt olvasóknak ajánljuk. Chakraborty a téma szakavatott ismerője; ez az első regénye, és rögtön jelölték a World Fantasy-díjra. A Bronzváros a Könyvfesztiválra várható, és még az év végéig ki szeretnénk adni a Rézkirályság című folytatását is.

A másik új szerzőnk Octavia E. Butler lesz, és ugyancsak a Könyvfesztiválra igyekszünk elkészülni a könyvével. Butler a sci-fi egyik nagy, de életében kevéssé méltatott alakja volt, viszont a hatása mindmáig érződik a műfajban, most talán jobban, mint valaha. A műveinek központi témái a társadalmi berendezkedések kritikája, az emberi test fejlesztése génmanipulációval, különféle mutációkkal és az idegenekkel való kapcsolatfelvétel által, valamint az afrofuturizmus. Mi a Xenogenezis-trilógiájával nyitunk: áprilisban jön a Hajnal (Dawn) című első kötet, majd ősszel a második és végül jövő tavasszal a harmadik. A Hajnal egy mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, ráadásul a popkultúra mindmáig aktívan reflektál rá, elég csak az Érkezés című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány lehet Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

E sorok írásakor van rá némi esély, hogy tavasszal még egy új szerzőt be tudunk majd mutatni nektek: úgy döntöttünk, hogy bevárjuk az HBO sorozatával Matt Ruffot, akinek a Lovecraft földjén (Lovecraft Country) című, igen zseniális művét adaptálja egy komoly csapat, többek közt Jordan Peele-lel és J.J. Abramsszel a soraik közt. Viszont ne csak Lovecraft-rajongók tegyenek próbát vele! A Lovecraft földjén időn és téren átívelő, varázslattal, hatalommal, reménnyel és szabadsággal játszadozó, elsöprő erejű kaleidoszkópja két fekete család egymástól sokban különböző tagjain keresztül rajzolja meg a rasszizmus portréját, annak máig kísértő, szörnyűséges hatásait. Ezt a könyvet is jelölték a megjelenése után a World Fantasy-díjra, és szerintünk a különlegességét jól mutatja, hogy Christopher Moore-tól egészen Neal Stephensonig sok nagy szerző írt hozzá méltatást, ráadásul a prózájában nem egyszer megvillan Gaiman és Bradbury hatása. Egyelőre a sorozat valamikor a tavasz végén / nyár elején várható – de még tényleg bármi lehet –, ahhoz fogjuk igazítani a megjelenést.

Két másik adaptációt is látunk a közeljövőben, de pontosat még nem tudunk: egyfelől az Amazon az utolsó simításokat végzi Neil Gaiman és Terry Pratchett közös regényén, az Elveszett próféciákon, ami magyarul felújítva, új szerkesztésben jön majd, másfelől szintén tavasszal várható A pápa című film a Netflixen, ami a Ferenc pápa és XVI. Benedek közti kapcsolatot fogja bemutatni Jonathan Pryce-szal és Anthony Hopkinsszal a főszerepben. Az ehhez érkező könyvet Anthony McCarten, A legsötétebb óra szerzője jegyzi, és egy ahhoz hasonló műre lehet majd számítani, amire rengeteg pozitív olvasói visszajelzést kaptunk idén.

Ezek mellett a futó sorozataink/projektjeink új részein dolgozunk. Szokás szerint egy Philip K. Dick-kötettel nyitjuk majd az évet, ezúttal a Csordulj könnyem, mondta a rendőr következik. Februárban újra befejezzük Richard Morgan Valós halál-trilógiáját. Márciusban jelenik majd meg Ed McDonald második könyve A holló jele-trilógiából, a Hollóvér (nyáron, legkésőbb ősszel szeretnénk kiadni a zárást is). Szintén tavasszal érkezik John Scalzi folytatása Az összeomló birodalomhoz, a Pusztító tűz. Tavasszal vagy a Könyvhétre várható Ken Liu szenzációs antológiája, a Láthatatlan bolygók, ami csak Kínában élő sci-fi szerzők novelláit fogja tartalmazni (például kettőt a Hugo-díjas Cixin Liutól), valamint több komoly esszét is.

Dolgozunk már Ted Chiang új novelláskötetén (Exhalation) és az új Blake Crouch-regényen (Recursion); elképesztő lett mind a kettő, igyekszünk a lehető leghamarabb kiadni őket. S természetesen várhatóak a korábbi ígéreteink is: a Könyvfesztiválra szeretnénk kiadni C.J. Sansom új művét (Tombland), szintén tavasszal lesz egy újabb Georges Simenon-könyvünk és vagy a fesztiválra, vagy a Könyvhétre fog érkezni az új Anita Blake-kötet Laurell K. Hamiltontól (Elátkozott kígyók). Elképzelhető, hogy a Könyvhétre jelenhet meg Nnedi Okorafor korszakos jelentőségű regénye, A halálmegvető is, amiből épp George R. R. Martin vezetésével készül televíziós sorozat. S ez még nem minden, de szeretnénk januárra is hagyni pár apróbb meglepetést. :)

Végezetül az egész csapat nevében meg szeretnénk köszönni nektek ezt az évet. Köszönjük, hogy továbbra is ilyen nyitottak vagytok, és, hogy elhozhatjuk nektek azokat az újdonságokat, amiket veletek együtt mi is nagyon szeretünk olvasni. Bízunk benne, hogy 2019 is izgalmas év lesz, és érdekesnek fogjátok találni a könyveinket. Miattatok csinálhatjuk ezt az egészet, ti teszitek tökéletessé a munkánkat.

Jó Könyvekben Gazdag Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Velkei Zoltán // Agave Könyvek

További cikkek

2020: Betekintés

Mindig ezeket az év végi teaser bejegyzéseket a legjobb írni. Elvégre, mikor máskor lehet még ennyi új információt megosztani veletek, mint most? Csapjunk is bele, értékeljük az évet, aztán lássuk mit hoz 2020 első pár hónapja! :)

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem