Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > 2020: Betekintés

2020: Betekintés

2019-12-12

Mindig ezeket az év végi teaser bejegyzéseket a legjobb írni. Elvégre, mikor máskor lehet még ennyi új információt megosztani veletek, mint most? Csapjunk is bele, értékeljük az évet, aztán lássuk mit hoz 2020 első pár hónapja! :)

2019 sok tekintetben talán egy csendesebb év volt. Nem voltak blockbuster filmadaptációink vagy egetrengető bestsellereink, helyettük inkább megint arra fektettük a hangsúlyt, hogy új szerzőket, sorozatokat mutassunk be nektek. Mostanra látjuk, hogy ezeknek a többsége jól indult, sok szeretetet és rajongást kapott tőletek, köszönjük, hogy megadtátok nekik az esélyt. Ezeket építjük tovább jövőre is. Még az első félévben folytatódik R.F. Kuang Mákháborúja, ráadásul a Könyvfesztiválra megjelenő Sárkányköztársasághoz meghívtuk a szerzőt is, akivel lesz beszélgetés és dedikálás. Ugyancsak folytatódik Jenn Lyonsnak a Királyok Vesztével megkezdett Sárkányok kórusa-sorozata: bár még javában tart a Minden Dolgok Neve munkacímen futó második rész fordítása, de szeretnénk a Könyvhétre kiadni. És befejezzük Az utolsó emperátorral John Scalzi legújabb trilógiáját (valamikor tavasszal), valamint véget ér Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiája is, szintén tavasszal várható az utolsó kötet (a magyar címen gondolkodunk).

Ami pedig a nagyágyúkat illeti: sajnos e sorok írásakor még mindig nem tudunk semmit Suzanne Collins új könyvéről, de készenlétben van már az alakulatunk, akik éjt nappallá téve fognak dolgozni azon, hogy a május 19-i világpremierre magyarul is megjelenhessen Az éhezők viadala előzményregénye. Ugyanakkor, már most elmondhatjuk, hogy csak márciusig kell várni Erin Morgenstern új könyvére, a Csillagtalan Tengerre. Ez a könyv minden Neil Gaiman-rajongónak kihagyhatatlan olvasmány: arannyal átszőtt fantázia, ami végig azt a kérdést feszegeti, hogy mit jelent valójában a történetek ereje. A rajongók millióit világszerte meghódító Éjszakai cirkusz szerzője egy titkos földalatti világban játszódó, kortalan szerelmi történettel tér vissza, melynek a szereplői kalózok, festők, szeretők és hazugok, na meg a címben szereplő gyönyörű, csillagtalan tenger. A nemzetközi rajongók és kritikusok egyaránt úgy vélekednek róla, hogy megérte ennyi évet várni rá.

A fantasyken túl klassz sci-fikből sem lesz hiány. A Könyvfesztiválra, de legkésőbb a Könyvhétre szeretnénk kiadni William Gibson új regényét, az Agencyt, aminek A periféria című kvázi előzményéről épp a hetekben derült ki, hogy a Westworld készítői fogják sorozatra vinni. Érkezik az új Richard Morgan is: a Légszomjjal a szerző több mint tíz év után tér vissza a sci-fi műfajához, és a nemzetközi fogadtatás alapján úgy tűnik, hogy ezzel a Valós halál rajongói jártak a legjobban. Február végétől lehet olvasni. Az utolsó módosításokat végzi Brandon Hackett is az új regényén, aminek a címe Eldobható testek lesz, és a tőle megszokott nagyívű, tudományos és technológiai kérdéseket megállás nélkül feszegető opuszra számíthatunk – a Könyvhéten.

És lesz még egy újdonságunk: várhatóan szintén a Könyvhétre adjuk majd ki az Obscurát Joe Harttól. Ez az a fajta kis könyv egy kis szerzőtől, ami felett sokan elsiklanak a végtelen promóciók és marketingkampányok korában, mi azonban örülünk, hogy megtaláltuk, és bízunk benne, hogy kellemes meglepetést fog okozni nektek is. Egy, a demencia tüneteihez hasonló szimptómákat előidéző, halálos járvány pusztít a közeljövőben: egyetlen kutatócsapat képes érdemi válaszokkal előállni a miérteket illetően, ráadásul a vezető kutatójuk épp egy űrállomásra tart a NASA kísérőivel, ugyanis az ottani legénység is hasonló tüneteket kezdett el produkálni. Hamarosan hátborzongató dolgok derülnek ki a küldetésről… Az Obscura ügyesen ötvözi a sci-fit a thrillerrel, és nyomokban némi horrort is tartalmaz. Magyar címe még nincs, gondolkodunk rajta.

Ezek mellett 2020-ban egy új témánk is lesz, ami persze nem teljesen új, de nagyobb hangsúlyt kap a korábbi években látottaknál. Elkezdünk olyan novellásköteteket kiadni ismertebb és underground szerzőktől egyaránt, amiket a mondanivalójuk miatt fontosnak tartunk és a minőségük miatt kihagyhatatlannak gondolunk (igen, ennek az ötletnek volt előfutára Ken Liu és Ted Chiang munkásságának a bemutatása, és Karin Tidbeck kiadványa is).

Az első félévben három kötetre lehet számítani: már valamikor az év elején meg fog jelenni Carmen Maria Machado díjesővel jutalmazott gyűjteménye, A női test és más összetevők. Ez lesz talán a legmerészebb vállalásunk az egész első félévben, úgyhogy tökéletes választás lehet mindazoknak, akik szeretnek kimozdulni a komfortzónájukból, és nyitottak az új ötletekre, prózai megoldásokra. Ebben a kötetben Machado látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. A hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. Hangulatra sok minden felfedezhető: egy-két sztori kísértetiesen Veres Attilás, de Moskát Anita rajongói sem fognak csalódni, a szöveg színvonala pedig sokszor szépirodalmi hatású.

A második kötet tavasszal érkezik, és úgy érezzük, hogy a szerzője nem szorul bemutatásra. A Radikálisok című, négy kisregényt tartalmazó művével debütál nálunk Cory Doctorow, az amerikai sci-fi világ egyik legnevesebb írója, legfontosabb aktivistája és technológiai látnoka. Ebben a könyvében mesterien játszik a sci-fi eszköztárával, és tűéles képet fest napjaink Amerikájáról. A legkülönbözőbb történeteket olvashatjuk: a nyitány egy Black Mirror-szerű disztópia a bevándorlásról és a mérgező társadalmi-gazdasági rétegződésről, a folytatásban pedig többek közt egy szuperhős a saját súlycsoportján túl találja magát, amikor szembenéz a rendőrséget és az igazságszolgáltatást behálózó korrupcióval. Bízunk benne, hogy ennek a kötetnek is jó fogadtatása lesz, ugyanis nem zárkózunk el Doctorow többi művének a kiadásától sem, de előbb látnunk kell, hogy kellően nagy olvasótábora van ehhez.

A harmadik novelláskötet várhatóan a Könyvhétre érkezik, és ennél látszik igazán, hogy milyen gyorsan lehet valakiből sztár: nagy örömmel jelentjük be, hogy mi lettünk Nathan Ballingrud hazai kiadója! Ballingrud eddig kizárólag novellákat írt, és nagyon sokan úgy vélekednek róla, hogy ő az utóbbi évek egyik legjobb hangja a horror műfajában. Ezt alátámasztja az is, hogy Hollywood rendkívüli módon érdeklődik a történetei iránt. A Netflixen már látható a Wounds című írásából készült film (sajnos nem lett a legjobb, de a novella hibátlan), a Hulu pedig már dolgozik az Észak-Amerika tavi szörnyei című kötetének a teljes adaptálásán, vagyis várhatóan mind a kilenc történet képernyőre kerül. Egyelőre még nem tudjuk a végleges magyar címet; lehet, hogy megtartjuk az előbbit, de mivel a Hulu-produkciónak Monsterland lesz a címe, ezért lehet hogy ezt fogjuk magyarítani. Mindenesetre a horror rajongók örülhetnek, ebben a kötetben biztosan nem fognak csalódni.

Az SFF mellett természetesen thrillerekből sem lesz hiány. Visszatér hozzánk egy új könyvvel Megan Abbott, aki általában különböző szubkultúrák túlfűtött miliőjébe vezeti az olvasót, és most a Fogd a kezemben rivalizáló tudósok szövevényes konfliktusait mutatja be egy egyetemi laboratórium veszélyes világában. Tavasszal adjuk ki Graham Moore új könyvét, a The Holdoutot (még nincs magyar címe), ami a Tizenkét dühös ember modern újragondolása egy letehetetlenül izgalmas gyilkossági üggyel (előre szólunk, ez a könyv a tavasz egyik slágere lesz!), és jön a Könyvhétre Samantha Downing új regénye, az Ő kezdte, ami wow, wow és wow, még az Elbűvölő feleségemnél is jobb. Így kell feszültséget teremteni és adagolni a csavarokat, ráadásul a történet rengeteget elmond korunk Amerikájáról és lakosságáról.

Természetesen folytatjuk a Philip K. Dick és Georges Simenon-életműveket is, illetve szemmel tartjuk az adaptációkat. Állítólag komoly esély van rá, hogy tavasszal debütál az Amazonon Simon Stålenhag Mesék a Hurokból című történetéből a sorozat, úgyhogy mi már bevárjuk vele a könyvet, illetve talán nyárig tényleg elindul a Lovecraft földjén is az HBO-n, valamint bízunk benne, hogy A sötétség angyalára se kell már sokat várni. Ezen kívül régi tervünk, hogy kiadjuk az utóbbi évek egyik olasz maffiás kultregényét, a napjaink Rómájában játszódó Suburrát. Carlo Bonini és Giancarlo De Cataldo könyvét a Netflix adaptálta sorozatra, és már megtekinthető belőle két évad is, mi legkésőbb a Könyvhétig szeretnénk hozni a könyvet. Amint többet tudunk, megosztjuk veletek!

Reméljük, hogy ez az ízelítő a ti kedveteket is meghozta a jövő évhez, mi már nagyon várjuk, mindig van okunk valamiért lelkesedni. Köszönjük, hogy idén is velünk voltatok, hamarosan folytatjuk. :)

Jó könyvekben gazdag kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Velkei Zoltán // Agave Könyvek

További cikkek

2019: Betekintés

Újabb évet zárunk, ám a pihenés előtt jöjjön némi betekintés 2019-be! Sok könyvön dolgozunk már, így emiatt az első félévünkből elég sok címet le tudunk leplezni most.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem