Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > Bemutató: Alvó óriások

Bemutató: Alvó óriások

2016-08-25

Deadwood, Egyesült Államok: egy kislány oson ki sötétedés előtt kipróbálni az új biciklijét, hirtelen azonban eltűnik a lába alól a talaj. Egy mély veremben ébred, melynek falát bonyolult, fénylő vésetek borítják. De a mentőcsapat a gödör pereméről valami még sokkal különösebbet lát: a kislány egy hatalmas fémtenyéren fekszik.

A kislány felnő, és Dr. Rose Franklin lesz belőle: zseniális fizikus, kutatási területének az egész világon elismert szakértője. Új projektje pedig nem más, mint kislánykori felfedezése: egy óriási, díszes kéz, amelyet hihetetlenül ritka fémből készítettek jóval korábban, mint hogy a kontinensen bármilyen emberi civilizáció kialakult volna.

Olyan tárgy ez, melynek eredete és rendeltetése egyszerre lesz a leghatalmasabb rejtély, amelyet eddig az emberiségnek meg kellett oldania. Származásának titkát felfedve talán megváltozik minden, amit eddig az életről hittünk. És a kéz után újabb testrészek bukkannak fel, világszerte…

Mi lehet ez a szerkezet? Ki készíthette? Hogyan lehetséges, hogy anyaga a bolygón előforduló legritkább fém? Vajon képes lesz valaha irányítani az ember? Mi van, ha nem is annyira a véletlen műve, hogy rátaláltunk? És mi történik majd, ha végül az utolsó darabot is a helyére illesztjük ebben a gigantikus, globális kirakóban?

A kanadai származású Sylvain Neuvel elsőkönyves szerző. Civilként egy fordítási szolgáltatásokat nyújtó cég igazgatója és szoftvermérnökre. Nyelvészetet tanult Montreálban, és később ebből doktori fokozatot is szerzett Chicagoban. Honlapján az alienek és delfinek nyelvéről és az ewokok győzelmi daláról szóló értekezések is megtalálhatóak. Megszállottja a Halloweennak, és szabadidejében szívesen épít robotokat fiának, Théodore-nak. Az Alvó óriások megszületése is neki köszönhető. "Egy nap megkérdeztem a fiamat, szeretné-e, ha építenék neki egy játék robotot. Egy egyszavas válaszra számítottam, de rengeteget kérdezett róla már azelőtt, hogy nekiláttam volna. Honnan származik? Mit csinál? Tud-e repülni? Mindent tudni akart, úgyhogy ki kellett találnom egy háttértörténetet. Pár napra rá a Grendizer című japán anime sorozatot néztük, ami egy világűrből származó, hatalmas robotról szól. Eltöprengtem rajta, milyen lenne, ha a valóságban találkoznánk egy ilyen, idegen civilizációtól származó alkotással. Ezután elkezdtem megírni az Alvó óriásokat." A hitelesség érdekében el kellett mélyülnie a fizika egyes területeiben, katonai műveleteket tanulmányozott, és nem egy összeesküvés-elméletekkel foglalkozó weblapot átböngészett. "Valószínűleg minden egyes amerikai kormányzati hivatalban nyilvántartanak most már” – mondja nevetve. „A kutatás során az lepett meg leginkább, milyen sok, titkos kormányzati bázisról és ezek bizonyítékairól szóló oldalt találtam."

Az elkészült kézirat először semmilyen érdeklődést nem generált, ezért Neuvel saját költségen elkészíttette a könyvet, és rengeteg ügynökségnek elküldte. Egy hollywoodi producer felfigyelt egy, a könyvet méltató lelkes kritikára, és hamarosan már a megfilmesítés lehetőségéről tárgyaltak. Ezek után hamar kiadót is talált. "Ez volt életem leghihetetlenebb hónapja. Hirtelen több ügynököm volt, mint könyvem" – meséli a szerző. Jelenleg 14 nyelvterületre adták el az Alvó óriásokat, mely az első része a Themis Akták-trilógiának.

"Számomra ez a regény az emberi természetről szól és arról, mit kezdünk azokkal a problémákkal, kérdésekkel, melyek a fejlődésünk során vetődnek fel. A legérdekesebb kérdés szerintem az, hogy mit csinálnánk ekkora tudás birtokában. Összehozná vajon az emberiséget egy ilyen horderejű felfedezés, vagy háborúzni kezdenénk egymással?"

A fordulatos, váratlan csavarokkal teli regényben a történetmesélés mikéntje is eltér az átlagostól. "Nem látunk bele senkinek a fejébe. A szereplőkről az alapján tudunk meg bármit is, hogy figyeljük, mit tesznek, mit mondanak, mit hallgatnak el. Mint ahogy ez egy filmben, vagy éppenséggel a valóságban működik" – mondja Neuvel.

Aki hinni tud a lehetetlenben, nyitott arra, ami rajtunk kívül áll, nem fog csalódni a regényben. „Ha valaha néztél már fel az égre, azon töprengve, mi lehet odakint, az Alvó óriások neked való. Ha szereted a science fictiont, amiben a tudományhoz víz, összeesküvések, és geopolitikai intrikák is tartoznak, szintén tetszeni fog a könyv."

 

Felhasznált források:

A szerző hivatalos weboldala
https://www.neuvel.net/aboutme.htm

Sylvain Neuvel Tells us How Anime Grendizer Jumpstarted Sleeping Giants @ Gizmodo
https://io9.gizmodo.com/sylvain-neuvel-tells-us-how-anime-grendizer-jumpstarted-1774962665

Interview: Sylvain Neuvel @ Kirkus Reviews
https://www.kirkusreviews.com/features/sylvain-neuvel

Interview with Sleeping Giants author Sylvain Neuvel @ SFFWorld
https://www.sffworld.com/2016/04/interview-with-sleeping-giants-author-sylvain-neuvel/

Interview: Sylvain Neuvel @ Bookpage
https://bookpage.com/interviews/19678-sylvain-neuvel#.V62Dp5iLTIU

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem