Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > Bemutató: Véres margaréták

Bemutató: Véres margaréták

2016-09-16

Harsogó főcímek és tábortűzi rémtörténetek főszereplője vagyok.
Egyike a négy Margarétának.
A szerencsés.

A 16 éves Tessa Cartwrightra egy texasi mezőn találnak rá egy félig kiásott sírban. Éppen hogy életben van, mellette egy másik fiatal lány holtteste hever. Később sem emlékszik rá, hogyan került oda, és az események után már csak úgy emlegeti őt a média, mint az egyetlen életben maradt Margaréta. A gyilkos ugyanis mindig nagy margarétamezőkön szabadult meg az áldozataitól, akit Tessa megtalálása után sikerült elfogni. Vagy legalábbis mindenki ezt hitte.

18 év telt el a brutális gyilkosságok után. Tessa már egy tizenéves lány egyedülálló édesanyja. Az elítélt gyilkos kivégzésre vár, de továbbra is ártatlannak vallja magát. Egy csoport mindenre elszánt texasi ügyvéd felkarolja az ügyet, újra meg akarják vizsgálni a bizonyítékokat, és nem sokkal később csatlakozik hozzájuk egy elismert törvényszéki elemző is. Az ügyvédek Tessa segítségét kérik, hogy vesse alá magát hipnózisnak, hátha felszínre kerülnek a múlt borzalmas emlékei.
Azt azonban senki sem tudja, hogy Tessa fájdalmas titkot rejteget: valaki már évek óta margarétákat ültet a kertjébe. Vajon az igazi gyilkos űz kegyetlen játékot vele? Nincs más lehetősége, mint szembenézni a múlt szellemeivel és a régóta tartó rémálmokkal, hogy végre kiderüljön, mi történt azon az éjszakán.

A hátborzongató pszicho-thriller Julia Heaberlin harmadik regénye. A szerző korábban elismert újságíróként dolgozott, a The Fort Worth Star-Telegram főszerkesztőjeként díjakat is nyert. Gyermekként egy texasi kisvárosban, Decaturban élt, és ideje nagyrészét egy könyvtárrá alakított börtönben töltötte. "Nyaranta óriási volt a hőség" - emlékszik vissza Heaberlin. "Ha unatkoztam, két lehetőségem volt: elmehettem a könyvtárba, vagy gazolhattam. Mindig a könyvtárat választottam." Munkája során mindig is érdekelték a bűncselekmények, és azok hosszú távú hatásai. "Lenyűgöztek a történetek, hogy hogyan alakult egy család élete a bűntett után." Az újságnál dolgozva Heaberlin mindig arról álmodott, hogy főállású író legyen, de a munka mellett erre nem volt lehetősége. "Tudtam, hogy ha nem hagyom ott a munkámat, soha nem fogok könyvet írni" - meséli, aki férjével közösen elhatározta, hogy kilép a laptól, és minden idejét az írásnak szenteli. Elkezdett kreatív írás órákra járni. "Emlékszem, egyszer azt mondtam egy tanáromnak, hogy én csak egy ócska könyvet akarok írni, nem »egy nagy amerikai regényt«. Rámnézett, kissé csalódottan, majd azt mondta: »Talán így indul majd. Utána meg írsz valami jobbat«. Remélem tényleg így történt."

A regény ötlete egy állókép formájában ötlött fel először Juliában, egy virágágyon fekvő nő alakjában. Az írást megelőző kutatómunkában a lehető legalaposabb akart lenni, hogy hiteles lehessen a történet. Egy interjú során került kapcsolatba Rhonda Roby DNS szakértővel, aki az áldozatokat a csontjaik alapján azonosítja. "A könyvben is megjelenik az egyik karakterként" - mondja Heaberlin, aki eközben a pszichés trauma és a halálbüntetés kérdéskörével kezdett el foglalkozni, és egy gyermekpszichológussal is konzultált. Még egy elítéltel is kapcsolatba lépett, aki tizennyolc évig ült ártatlanul börtönben, és egy ítélet-végrehajtáson is részt vett a halálsoron. "Mikor hazaértem, az átélt események azonnal körvonalazni kezdték a történetemet, a szereplőimet, olyan módon, amire nem is számítottam."

"A Véres margarétákban a halálbüntetés lassú menetével, az élvonalbeli kriminalisztikával, a pszichológiai traumával és az emlékezetvesztéssel foglalkozom. Azt hiszem, hogy ez eddig a legjobb regényem, az írói hangom az újságírói tapasztalataimmal egyesül."

Felhasznált források:

Julia Heaberlin Interview @ Kirkus Magazine
https://www.kirkusreviews.com/features/julia-heaberlin/

Black-Eyed Susans by Julia Heaberlin review – a shadowy journey to a very dark place @ The Guardian
https://www.theguardian.com/books/2015/sep/06/black-eyed-susans-julia-heaberlin-review-shadowy-journey-dark-place

Julia Heaberlin Talks Researching Real Crimes for New Thriller Black-Eyed Susans @ Paste Magazine
https://www.pastemagazine.com/articles/2015/08/julia-heaberlin-unearths-the-body-of-research-behi.html

9mm interview: Julia Heaberlin @ Crime Watch
https://kiwicrime.blogspot.hu/2015/07/9mm-interview-julia-heaberlin.html

Julia Heaberlin and the Black Eyed Susans @ Shots (Crime & Thriller EZine)
https://wwwshotsmagcouk.blogspot.hu/2016/07/julia-heaberlin-and-black-eyed-susans.html

A szerző hivatalos weboldala
https://juliaheaberlin.com/

További cikkek

2020: Betekintés

Mindig ezeket az év végi teaser bejegyzéseket a legjobb írni. Elvégre, mikor máskor lehet még ennyi új információt megosztani veletek, mint most? Csapjunk is bele, értékeljük az évet, aztán lássuk mit hoz 2020 első pár hónapja! :)

Tovább
2019: Betekintés

Újabb évet zárunk, ám a pihenés előtt jöjjön némi betekintés 2019-be! Sok könyvön dolgozunk már, így emiatt az első félévünkből elég sok címet le tudunk leplezni most.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem