Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > Könyvheti megjelenéseink

Könyvheti megjelenéseink

2015-05-11

Június 4-én veszi kezdetét a Könyvhét, amire számos izgalmas könyvvel készülünk. Ezeket mutatjuk be most röviden.

Általában a Könyvhetet mindig precíz tervezés előzi meg a kiadónál, rendre már januárban tudjuk, hogy mit fogunk kiadni az év legfontosabb könyves eseményén júniusban, idén azonban ez másképp alakult. Természetesen az elképzeléseink most is megvoltak, de ahogy teltek a hónapok, úgy jöttek közbe nem várt fordulatok, és alakult át folyton, hogy mi legyen az az öt könyv, ami végül a Könyvhéten megjelenik. Volt, amit nagyon szerettünk volna kiadni, de beláttuk, hogy nem készülünk el vele addigra (ilyen Dan Simmons Ilionja, de ne aggódjatok, ősszel tényleg jön), és volt olyan is, amit kiadhattunk volna, ha az adott könyv nemzetközi megjelenése nem csúszik el, ami minket is várakozásra késztet (az új Kim Stanley Robinsonra gondolunk, de így sem kell már sokat várnotok rá). Szerencsére viszont ezeket végül “helyettesíteni” tudtuk, és azt gondoljuk, hogy ismét nagyon impozáns kötetekkel állunk elő, amivel remélhetőleg hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a nyaratok megint emlékezetes legyen.


Persze, nem csak kicsúszott és váratlanul bekerült könyveket adunk ki, van állandó szereplőnk is. Természetesen Laurell K. Hamiltonról van szó, akitől immáron a 21. Anita Blake-kötetet adjuk ki Halálcsók címmel. Anita Blake népszerűsége továbbra is töretlen, és ennek nagyon örülünk! Ráadásul idén tudunk egy meglepetéssel is kedveskedni a rajongóknak: a könyv végében megtalálható lesz a Szépség című novella, ami eredetileg Kindle-exkluzív volt a megjelenésekor, és nem került nyomtatásba. S lehet, hogy lesz még egy meglepetésünk idén - mivel tavaly befejeztük a Merry Gentry-sorozatot, ezért Hamilton őszi helye megüresedett, ezt viszont nem akartuk odaadni másnak. Szóval, valószínűleg idén kiadjuk a 22. Anita Blake-regényt is, aminek az angol címe Affliction.

 

Az utóbbi évek állandó könyvhetes szereplője Neil Gaiman is, bár idén abszolúte a sorsnak köszönhető, hogy az új, Felkavaró tartalom című novelláskötete most jelenik majd meg, és nem előbb. Szerettük volna ugyanis már tavasszal kiadni, de későn kaptuk meg a kéziratot, és nem akartunk kapkodni. Érdemes várni ezt a könyvet, aki szerette a Tükör és füstöt és a Törékeny holmikat, az ebben sem fog csalódni: huszonöt írást tartalmaz, többek közt egy történetet, ami az Amerikai istenek világában játszódik. De van még benne horror- és kísértettörténet, science-fiction és tündérmese, tanmese és vers, ráadásul egy igazán impozáns fordítógárdától. Pék Zoltán, Orosz Anna, Galamb Zoltán, Török Krisztina, Gálla Nóra és Juhász Viktor dolgozott azon, hogy a lehető legjobban “szólaljanak meg” magyarul ezek az írások, és kiváló munkát végeztek.


S nem elég a fantasyből! Júniusban Lev Grossman személyében egy új szerző is debütál nálunk, akinek A varázslók című regénye rendesen felkavarta a műfaj állóvizét az utóbbi években; ez volt az egyik legvitatottabb, legtöbb beszélgetést eredményező mű. Értjük is, hogy miért: Grossman bátran szembe megy a konvenciókkal, és olykor kifejezetten pimasz módon fejezi ki azon véleményét, miszerint a fantasynek meg kell újulnia a huszonegyedik században. Ennek a lázadásnak és kísérletnek az eredménye A varázslók, ami New Yorkban játszódik, és olyan fiatalokról szól, akik a varázslás képességének birtokában vannak. Egy titkos egyetem keresi őket, hogy megtanítsa uralni a képességeiket és, hogy később jóra használják fel azt. Valahogy azonban mégsem a fantasztikum a meghatározó a történet során, hanem a felnőtté válás és beilleszkedés egy olyan világba, ahonnan ezek a fiatalok kilógnak, vagy legalábbis ők úgy érzik, hogy nem tartoznak oda. A The Guardian annak idején azt írta a kritikájában, hogy A varázslók a felnőttek Harry Pottere, és ebben lehet, hogy van valami, de mi bátran ajánljuk azoknak is, akik szeretnének valami rendkívül újszerűt olvasni a műfajban.


Nem maradunk magyar szerző nélkül sem, ráadásul egy igazán különleges írót jelenthetünk be, aki egy igazán különleges könyvet írt. Pék Zoltánról van szó, akit az utóbbi másfél évtizedben főleg a fordításain keresztül ismerhettünk meg (nálunk ő fordítja többek közt Gaimant, Dicket, Gibsont és Moore-t), most azonban írói minőségében is bemutatkozik, még hozzá egy meglehetősen váratlan, de annál lebilincselőbb regénnyel. A Feljövök érted a város alól egyfelől sci-fi, másfelől felnőtt disztópia, amiben a jövő itt van, és egyfolytában vége. Zoli egy felismerhetetlenségig eltorzult Budapest mélyére invitálja az olvasót, és vezeti keresztül egy cselekménnyel teli, izgalmas történeten, melyben csak menekülés van, de menekvés nincs. A könyvet dedikálni is fogja, várhatóan június 6-án, szombaton.

 

Végül, de nem utolsósorban: folytatjuk William Gibson életművének a gondozását, és Pék Zoltán új fordításában érkezik a Virtuálfény. Mindenképpen ezzel a kötettel szerettük volna indítani Gibson korábbi műveinek az aktualizálását, ugyanis csak egyszer jelent meg magyar nyelven - húsz évvel ezelőtt. Elképesztően kemény munka volt hitelesen átültetni a Virtuálfényt magyarra, a kötet rövidsége ellenére hónapokat dolgoztunk a szerkesztésen is, a végeredménnyel viszont nagyon elégedettek vagyunk. S bízunk benne, hogy a Virtuálfény most végre megkapja azt a fogadtatást, ami jár neki: ebben a kötetben nem a Neurománc 2-t kell keresni, sem annak a cyberpunk víziónak a folytatását, hanem egy teljesen más, önálló világot, amiből ráadásul napjainkra sokkal több minden megvalósult, mint a Neurománcból. Nagyon aktuális kötetnek érezzük, az idei év egyik legjobb elfoglaltsága volt foglalkozni a szöveggel.

 

Ami pedig a Könyvhét után lesz: végül július 7-én jelenik meg a nemzetközi piacon Kim Stanley Robinson új, Aurora című regénye, így mi is akkor fogjuk kiadni, vagyis idén is lesz egy világpremierünk! Rettentően szeretjük a könyvet, olvasmányosabbnak és történetközpontúbbnak gondoljuk a 2312-nél, bár ebben vélhetően szerepet játszik az is, hogy Robinson most elsősorban nem a grandiózus világépítést választotta, hanem egy olyan történet elmesélését, amiben az emberiség az új otthonát keresi. Várhatóan május végén, június elején már előrendelhető lesz.

 

Sajnos nem állunk ilyen jól John Scalzival: a The End Of All Things című új kötete (ami egyben a Vének háborúja zárása) ugyan augusztusban jelenik meg kint, de mi még e sorok írásakor sem kaptuk meg a kéziratot, így a világpremier kizárt, és az se biztos, hogy idén ki tudjuk adni. Azt megígérjük, hogy mindent megteszünk, de a szöveg ismeretének hiányában mást nem merünk mondani.

 

Ami viszont biztos lesz még nyáron: augusztusban jön egy újabb Georges Simenon-kötet, és lehet, hogy bemutatunk még egy dél-amerikai szerzőt, szeptembertől pedig fénysebességre kapcsolunk, és remélhetőleg sok meglepetést okozunk. Új szerzőkből továbbra sem lesz hiány.

További cikkek

2020: Betekintés

Mindig ezeket az év végi teaser bejegyzéseket a legjobb írni. Elvégre, mikor máskor lehet még ennyi új információt megosztani veletek, mint most? Csapjunk is bele, értékeljük az évet, aztán lássuk mit hoz 2020 első pár hónapja! :)

Tovább
2019: Betekintés

Újabb évet zárunk, ám a pihenés előtt jöjjön némi betekintés 2019-be! Sok könyvön dolgozunk már, így emiatt az első félévünkből elég sok címet le tudunk leplezni most.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem