Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > Könyvheti megjelenések

Könyvheti megjelenések

2016-05-06

Június 9-én kezdődik a 87. Ünnepi Könyvhét, melynek alkalmából kilenc könyvet adunk ki. Új posztunkban ezeket mutatjuk be.

Szinte még véget sem ért a Könyvfesztivál, de mindjárt itt van az év második nagy eseménye, a Könyvhét. Ahogy már megszokhattátok tőlünk, részben ilyenkorra időzítjük a legnépszerűbb szerzőinket - így például Laurell K. Hamiltont és Neil Gaimant -, mellettük pedig igyekszünk egy minél színesebb és izgalmasabb választékot kialakítani, s úgy érezzük, hogy talán az idei évé sikerült a legjobban. Fantasy, sci-fi, thriller, horror és humoros regény is található az alábbi részletes ismertetőben, és reméljük, hogy ezúttal is mindenkinek tudunk ajánlani klassz olvasnivalókat a nyárra.

 

A sort természetesen Laurell K. Hamiltonnal vezetjük fel, akinek a Jason című regénye immáron a 23. része az Anita Blake-sorozatban. Ez a történet rövidebb, mint általában, és az erotikára fókuszál: egy szó szerint lebilincselő, fülledt fejezet a rettegett vámpírvadász amúgy sem szokványos életéből. S, ahogy tavaly, idén is jön majd a folytatás, karácsonyra lehet várni a Dead Ice című 24. részt.

 

Az utóbbi évek állandó főszereplője Neil Gaiman is a Könyvhéten, akitől ezúttal a Köztesvilág című ifjúsági regényét adjuk ki, amit Emmy-díjas forgatókönyvíró barátjával, Michael Reavesszel közösen jegyez, és egy fiatal fiú kalandjairól szól alternatív világok között, a mágia és a tudomány gigászi háborújában. A végeredmény klasszikus Gaiman, nem csalódhattok benne, ráadásul kiadjuk mellé felújított kiadásban a Csillagport is, tehát most lesz érdemes beszereznie mindenkinek, akinek eddig hiányzott a gyűjteményéből.

 

Nagy örömünkre a Könyvhéten fog debütálni N. K. Jemisin, akinek Az ötödik évszak című regénye az egyik legjobb fantasy, amit az utóbbi egy évben olvastunk. Jemisin világábrázolása mindig rendkívül eredeti (erőszakossága pedig férfiakat megszégyenítő), három nő történetét követhetitek végig egy olyan helyen, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér. A regényt jelölték idén a Hugo-, Nebula- és Locus-díjakra is, szóval egy minden tekintetben megkerülhetetlen, rendkívül nagyra tartott műről van szó.

 

Idén sem maradunk magyar szerző nélkül: a Dávid Veron-sorozat befejezése után Baráth Katalin nagyon sokat dolgozott az új, Arkangyal éjjel című regényén, és létrehozott egy ízig-vérig 21. századi magyar thrillert. Ez a regény nemcsak ismerős helyszíneivel, sötét, de a humort sem nélkülöző világával és izgalmas történetvezetésével ragadja magával olvasóit, hanem egy olyan főhős megrajzolásával is, akinek karaktere egyértelműen új szín a magyar krimiirodalomban. Kati dedikálni is fogja majd a könyvét, erről konkrétumok a hónap második felében látnak napvilágot.

 

A hagyományokkal ellentétben ezúttal nem ősszel, hanem júniusban érkezik az új Christopher Moore. Az oka egyszerű: a Bolond meglepő sikert aratott nálatok, ezért nem szerettünk volna megvárakoztatni titeket A velencei sárkány című folytatásával. Moore ebben a regényben folytatja a Shakespeare-kánon felforgatását, A velencei kalmárt és az Othellót ötvözve fergeteges regényt rittyentett kapzsiságról, bosszúról, árulásról és egy félelmetes, fatális, ám feminin tengeri szörnyről.

 

A Könyvfesztivál után most is lesz egy horrorunk, még hozzá Paul Tremblaytől a Szellemek a fejben. A tavalyi megjelenését követően a kötet nagy utat járt be, ez lett a szerző eddigi legsikeresebb műve: a kritikusok imádták, az olvasók jelölték a Goodreads Choice Awardsra, a szakma pedig a Bram Stoker-díjra. Nemrég elkeltek a filmjogok is, a producerek közt ráadásul Robert Downey Jr. is megtalálható. Mindenkinek ajánljuk, aki szeret borzongani.

 

John Scalzitól tavaly befejeztük a Vének háborúja-sorozatot, de szerencsére nem maradtunk könyv nélkül a népszerű szerzőtől, hiszen végre megjelenhet a Vörösingesek című Hugo- és Locus-díjas sci-fije, ami egy önálló kötet, de nem nélkülözi a szerző humorát, ráadásul Lev Grossmantől Patrick Rothfusson át Joe Hillig mindenki imádja.

 

S, végül, de nem utolsósorban: szintén a Könyvhéten fog megjelenni Iain M. Banks utolsó Kultúra-regénye, a Hidrogén szonáta, és ezzel biztosan lezárul egy korszak az életünkben. Banks egyike a kiadó legelső szerzőinek, 2003-ban adtuk ki tőle A játékmestert, ami hatalmas népszerűségre tett szert, és megalapozta az űroperák rajongóinak hazai közösségét. 2013-as halála óta nagyon hiányzik nekünk a szerző, és most engedjük el végleg: a Hidrogén szonáta az utolsó Kultúra-regény, egyben méltó búcsú a sci-fi világ egyik legsokszínűbb és legtehetségesebb írójától.

 

*****

 

Ami pedig a nyarat illeti: igyekszünk kipihenni az utóbbi hónapok rohamait, de teljesen eltűnni nem fogunk. Júliusban bemutatjuk Max Gladstone-t, aki az utóbbi években rendkívül érdekes és eredeti hanggá vált a fantasyben, és emiatt nem is könnyű kategorizálni: jobbára az urban fantasy zsánerében alkot, de a regényei nagyon sok epikus fantasy elemet tartalmaznak és a miéville-i weirdségtől sincsenek távol, szóval egy nagyon különleges dologról van szó. Júliusban adjuk ki a Nagyrészt halott című regényét, és még szintén abban a hónapban jelentkezünk majd egy új Philip K. Dick novelláskötettel, illetve Blake Crouch Sötét anyagával, amivel világpremiert csinálunk (nemzetközi berkekben az év egyik legjobban várt thrillere lesz). Mellettük visszatér még a nyáron Georges Simenon és Eduardo Sacheri, az őszi könyvek pedig már szépen alakulnak, sok kiváló kötettel készülünk az év hidegebb hónapjaira is.

További cikkek

2020: Betekintés

Mindig ezeket az év végi teaser bejegyzéseket a legjobb írni. Elvégre, mikor máskor lehet még ennyi új információt megosztani veletek, mint most? Csapjunk is bele, értékeljük az évet, aztán lássuk mit hoz 2020 első pár hónapja! :)

Tovább
2019: Betekintés

Újabb évet zárunk, ám a pihenés előtt jöjjön némi betekintés 2019-be! Sok könyvön dolgozunk már, így emiatt az első félévünkből elég sok címet le tudunk leplezni most.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem