Hűségprogram Ingyenes házhozszállítási lehetőség
Főoldal > Blog > Őszi megjelenéseink

Őszi megjelenéseink

2015-08-28

Lassan négy hónapja frissítettük utoljára a blogot, de nem azért tűntünk el ilyen hosszú időre, mert nem volt mit mondanunk, hanem mert a kötelező nyári pihenések után úgy elvesztünk az őszi könyvek előkészületeiben, hogy alig láttuk az út végét. Mostanra azonban a munka nagyjával megvagyunk, és rengeteg újdonságról számolhatunk be.

Májusban azzal búcsúztunk, hogy új szerzőkből ősszel sem lesz hiány, és tartjuk is a szavunkat: szeptember-októberben hárman is debütálnak nálunk, mellettük pedig visszatérnek ketten, akiktől már sok-sok éve nem adtunk ki semmit, és természetesen jönnek a kötelező nagy nevek is. Mi úgy érezzük, hogy nagyon izgalmas három hónapot sikerült összeraknunk, s bár még mindent nem árulunk el (maradjon valami meglepetés későbbre is!), de az alább olvasható kötetek majdnem teljesen lefedik, hogy mi várható tőlünk még idén.

 

Az első új szerzőnk egyben kakukktojás is, hiszen Manda Scottól még nem adtunk ki semmit, azonban M. C. Scottól igen. A két név ugyanazt a szerzőt takarja, csak míg az M. C. névvel a klasszikus történelmi krimijei kerültek kiadásra, addig a polgári nevén modern krimiket ír mostanában Scott. A Tisztítótűz is egy modern krimi, de a távoli múltba nyúl vissza: Jeanne d’Arc rejtélyét tárja fel, a két szálon játszódó történet egyrészt napjaink Orléans-jában göngyölít fel egy gyilkossági esetet, miközben iszlám szélsőségesek gyújtogatnak, másrészt a százéves háború idején meséli el egy kém történetét, akinek az a küldetése, hogy elpusztítsa Jeanne d’Arc legendáját. Tavaly Frankfurtban fedeztük fel ezt a könyvet, és azonnal beleszerettünk. Bízunk benne, hogy ti is élvezni fogjátok, szívesen adnánk még ki hasonló témájú műveket.

 

Az érdeklődésünk másik nagy részét a horror köti le mostanában, ráadásul látjuk, hogy a Wayward Pines-trilógia sikere felülmúlta a vártat, úgyhogy bizonyára sokan örültök annak, hogy lesz új horrorunk is: októberben adjuk Nick Cutter vérfagyasztó regényét, a Mélységet, és előre szólunk, hogy itt nem csak divatosan van ráaggatva a műfaji meghatározás a könyvre, hanem ez valóban egy mind pszichésen, mind vizuálisan kemény történet. Az amerikai megjelenését követően Clive Barker nagy idei kedvencévé vált egyébként, szóval nagyon mellé nem lőhettek vele. :)

 

Szintén októberben mutatjuk be Erika Johansent, aki a Tear királynője című művével tavaly kisebb jelenséggé vált a fantasyben. Több okból kifolyólag is nagyon szeretjük: egy száműzetésben élő fiatal lány történetét meséli el, aki egy királyság örököse, de sokan nem akarják, hogy elfoglalja az őt megillető trónt. Úgyhogy nincs sok választása, vagy a birodalom legrettegettebb uralkodójává válik, vagy már az első héten orgyilkosok áldozata lesz - minden rajta múlik, és azon, hogy milyen döntéseket képes meghozni. A Tear királynője azonban nem csak a története miatt jó: Johansen mottója, hogy a könyvek tanúsítják, hogy a csodálatra méltó és megragadó nők alaktól és mérettől függetlenek, és ezt ügyesen alkalmazza is a regényben, megkerülve a YA műfaj mostanra kötelezővé vált elemeit (a főszereplő nem egy lehetetlenül gyönyörű nő, és a történet teljesen mellőzi az efféle regényekben olykor nagyon erőltetve megjelenő szerelmi szálat is). Vagyis: ez egy hagyományos fantasy, ami kis mértékben - főleg az elején - merít az ifjúsági irodalomból, de alapvetően kerüli a bejáratott dolgokat. (Egyébként nagy kedvencévé vált Emma Watsonnak: Hollywood már lecsapott a filmjogokra, és várhatóan Watson lesz a készülő film főszereplője és egyben producere is.)

 

Lesz még egy fantasynk októberben, ami szintén kisebb meglepetés lehet: visszatérünk Richard Morganhez, és belekezdünk Az acél emlékével az új trilógiájába. Morgantől ugye még sok-sok évvel ezelőtt (viccen kívül: egy másik évtizedben) kiadtuk a Valós halált és két folytatását, amit követően úgy éreztük, hogy nem árt némi pihenő neki. Ez a tervezettnél végül hosszabbra nyúlt, de most visszatér, ráadásul Az acél emléke a 2008-as megjelenését követően a kortárs fantasyk egyik kiemelkedő darabja lett, Joe Abercrombie és Mark Lawrence rajongóinak kifejezetten ajánljuk. S ne vegyétek még 100%-ra, de jövőre lehet, hogy A fekete férfit is kiadjuk.

 

Visszatérve a szeptemberhez, az előrendelhető könyvek között már megtalálható a legújabb Christopher Moore, ami ezúttal a Bolond lesz. Különleges kötetről van szó, ugyanis Shakespeare Lear király-átiratát vehetitek majd kézbe. Moore most sem hazudtolja meg önmagát, a közismert történetet Tarsoly, a király bolondjának szemszögéből meséli el, és jól telepakolja fekete humorral, fennkölt monológokkal, zamatos káromkodásokkal és buja fehércselédekkel. Ha nevetni akartok - és nevetni márpedig kell - akkor ezt a könyvet ne hagyjátok ki! :)

 

Szintén jön szeptemberben az új Dan Simmons is. Rengeteg munkánk van az Ílionban, András hosszú hónapokon át kelt és feküdt a fordítással, csúszott is vele szegény, de végre kész az epikus mű, és megjelenhet magyar nyelven. Simmons az Iliászt ülteti át űroperába, nanotechnológiával harcoló istenekkel a Marson, múlt nélküli emberekkel a Földön, érző robotszerű lényekkel a Jupiter vidékéről és egy pusztító igazsággal, ami sokak életébe kerülhet. A Hyperion-könyvek után ez is egy kötelező klasszikus Simmonstól, ráadásul a folytatása még vastagabb, úgyhogy ismét sok idő fog hozzá kelleni - és akkor most következzék a blogbejegyzés egyetlen rossz híre -, nem biztos, hogy 2016-ban meg tud jelenni, de 2017 tavaszán vélhetően igen.

 

Október végén jelenik meg Ernest Cline új, Armada című regénye is. A Ready Player One szerzője ezúttal egy ifjúsági sci-fivel jelentkezik. A történet főszereplője egy Zack nevű, 17 éves srác, aki arról álmodozik, hogy egyszer vele is megtörténik az, ami a legkedvesebb sci-fi könyveiben, filmjeiben és számítógépes játékaiban: hogy kamaszkora unalmas, kertvárosi monotóniájából egy nap felrázza egy fantasztikus, világrengető űrbéli kaland. S az egyik ilyen ábrándozás közben teljesül is a vágya: megpillant egy repülő csészealjat. Ami ráadásul megszólalásig hasonlít az Armada nevű videojátékban szereplő ellenséges földönkívüli űrhajóra. Kizárt, hogy tévedjen, mivel Zack történetesen a világ egyik legjobb Armada-játékosa, minden szabad percét ezzel a játékkal tölti. Cline természetesen most is a 80-as évek popkultúrája előtt tiszteleg, a kötet tele van videojátékos, zenés és filmes utalásokkal. Mi úgy érezzük, hogy talán eggyel fiatalabb korosztály most ennek a regénynek a fő olvasóközönsége, de ez ne ijesszen el senkit: minden benne van, amiért a Ready Player One-t szeretjük. S, ha már itt tartunk: a Ready Player One nemrég megjelent új kiadásban (rendes méretben!), új borítóval, érdemes beszerezni, ráadásul Steven Spielberg már dolgozik a megfilmesítésen, ami 2017 végére várható.

 

Laurell K. Hamilton életművét is folytatjuk a soron következő Anita Blake-regénnyel, jön a Ragály. Hosszú idő után megint egy nagyon combos regényt várhatnak a rajongók, a terjedelme valószínűleg 600 oldal körül lesz!

 

A novemberünk is nagyjából összeállt már. Hozzuk Steven Saylor legújabb Gordianus-regényét, ami Amerikában is csak októberben jelenik meg, szóval nagyon aktuálisak leszünk. A címe: A fúriák haragja. További jó híreink is vannak a Saylor-rajongóknak: a szerző nemrég jelentette be, hogy dolgozik már a Róma és Birodalom című kötetek legújabb részén, illetve fog írni egy újabb “öreg” Gordianus-regényt is! Megjelenési dátumaink sajnos még nincsenek, de vélhetően a következő két-három évben sem kell nélkülöznünk a szerzőt.

 

Érkezik Lev Grossman Varázslók-trilógiájának a második része is, A varázslókirály. A kötetben Grossman a legnagyobbakat megszégyenítő módon kerüli el a folytatások gyakori hibáit, és építi tovább lenyűgözően azt a világot, aminek A varázslókban lefektette az alapköveit. A varázslókirály nem csak elképzeli, hogy milyen lett volna a Mátrix fantasyként, de a hagyományokat felrúgva, váratlan és forradalmi ötletek folyamatos felsorakoztatásával jelzi, hogy a szerzője nem szégyelli a műfajt fenekestül felforgatni.

 

Ezeken kívül egy meglepivel készülünk még novemberre, de egyelőre nem akarjuk ellőni (már csak azért sem, mert még sok munkánk van vele).

 

Elkezdtük ugyanakkor már összeállítani a jövő év elejét is, de még képlékenyek a dolgok: csináljuk az új John Scalzit, azonnal kiadjuk, amint kész van. Nagyon szeretnénk Pierce Brown trilógiáját befejezni, viszont kéziratunk még nincs, szóval valószínűleg a februári megjelenés nem lesz tartható. De az év legelején valószínű, hogy visszatér Ben H. Winters a Countdown Cityvel. Jön majd tavasszal Iain M. Banks utolsó Kultúra-regénye is, és dolgozunk már Robert Jackson Bennett City Of Stairs című művén, ami óriási nemzetközi siker, e sorok írásakor még versenyben van a World Fantasy-díjért. Biztos, hogy kiadunk jövőre valamit Blake Crouchtól, és minél előbb akarjuk hozni A varázslók-trilógia zárását. Az év későbbi részében jön C. J. Sansomtól a Lamentation és Dennis Lehane-től a Live By Night. Valamint, és most figyeljen minden Alma Katsu-rajongó: kiadjuk a trilógia utolsó részét, a The Descentet. Nem unatkozunk, na. S reméljük, hogy ti ugyanúgy várni fogjátok ezeket is, mint mi. :)

További cikkek

2020: Betekintés

Mindig ezeket az év végi teaser bejegyzéseket a legjobb írni. Elvégre, mikor máskor lehet még ennyi új információt megosztani veletek, mint most? Csapjunk is bele, értékeljük az évet, aztán lássuk mit hoz 2020 első pár hónapja! :)

Tovább
2019: Betekintés

Újabb évet zárunk, ám a pihenés előtt jöjjön némi betekintés 2019-be! Sok könyvön dolgozunk már, így emiatt az első félévünkből elég sok címet le tudunk leplezni most.

Tovább
Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem